• Muistotilaisuudet

    Kun tiedätte milloin siunauspäivä on, on syytä miettiä myös muistotilaisuuden järjestämistä. Ensin kannattaa miettiä, tuleeko saattoväkeä paljon? Missä muistotilaisuus järjestetään? Kuka huolehtii tarjoiluista? Millaista ohjelmaa halutaan?

  • Muistotilaisuuden pitopaikka ja tarjoilu

    Jos hautajaisiin on tulossa paljon vainajan sukulaisia ja ystäviä, niin muistotilaisuus kannattaa järjestää esimerkiksi seurakuntakodissa, juhlatilassa tai ravintolassa. Näissä isommissa tiloissa kaikki vieraat mahtuvat usein samaan tilaan ja kaikkien on helpompi osallistua ohjelmaan. Näissä tiloissa on usein myös isompi keittiö ja riittävät kylmätilat tarjottavien ruokien säilytykseen. Mikäli saattoväkeä tulee vähemmän, voi jonkun omaisen koti tarjota viihtyisän vaihtoehdon vainajan muistelemiseen. Jos saattajia tulee vähän voi tarjottavat ruuat valmistaa itsekin. Suurempien hautajaisten ruokatarjoiluun suosittelemme varaamaan pitopalvelun tai pitämään muistotilaisuuden ravintolassa, jottei omaisten tarvitse surun keskellä huolehtia ruuan valmistuksesta tai leipomisesta. Seurakuntasali on usein hyvä vaihtoehto muistotilaisuuden pitopaikaksi, varsinkin jos siunaus on sellaisessa kirkossa tai kappelissa, jonka vieressä on seurakuntasali. Turun seudulla on useita juhlatiloja, joissa voi myös järjestää muistotilaisuuden. Osassa näissä on ravintolapalvelut tarjolla automaattisesti ja joihinkin voi tuoda itse valitsemansa pitopalvelun tarjottavat ja tarjoilijat. Tai itse valmistetut tarjoilut. Hautajaisten tarjoiluna on voi olla ruoka esimerkiksi keitto ja karjalanpaisti tai salaattipöytä ja jälkiruokana kakkukahvit tai voileipäkakkuja ja täytekakkuja ja kahvia. Olisiko vainaja esittänyt toiveita mitä haluaisi hautajaisissaan tarjottavan tai olisiko vainajan lempiruoka sopiva muistotilaisuuden tarjottavaksi?

  • Muistotilaisuuden ohjelma

    Muistotilaisuudessa on usein mukana pappi ja hänen johdollaan lauletaan muutama virsi, pappi pitää puheen ja joku omaisista lukee adressit. Aina pappia ei pyydetä muistotilaisuuteen. Muistotilaisuudessa voidaan esittää myös muuta musiikkia kuin virsiä, vaikkapa vainajan lempimusiikkia tai muuta tilaisuuteen sopivaa musiikkia. Siellä voidaan myös lausua runoja. Mitä omaiset vain haluavat. Vaikka muistotilaisuudet usein seuraavat luterilaista hautajaiskaavaa, kaikki eivät nykyisin kuulu kirkkoon, eivätkä halua kirkollisia hautajaisia eikä muistotilaisuutta. Silloin kannattaa miettiä vainajan mahdollisia toiveita ja omaisten omia toiveita. Mitään pakollista kaavaa muistotilaisuuden järjestämiseen ei ole. Tärkeää on, että muistotilaisuus olisi vainajan toiveiden mukainen ja tarjoaa omaisille mahdollisuuden yhdessä muistella vainajaa. Hautaustoimisto Bieder avustaa mielellään muistotilaisuuden järjestelyissä.