• Kirkkoon kuulumattoman hautaaminen - ammattitaidolla hautaustoimisto Biederistä

  Yhä harvempi suomalaisista kuuluu kirkkoon ja sen vuoksi ei-kirkollisten hautajaisten järjestäminen on yleistynyt.

  Kirkkoon kuulumattoman hautaus voidaan toteuttaa täysin vainajan ja omaisten tahtoa kunnioittaen eikä hautaamisessa ole mitään tiettyä kaavaa, jota olisi pakko noudattaa. Vainaja voidaan joko tuhkata tai haudata arkussa kuten kirkkoon kuuluvakin. Vainajan kotikunnan mukaisesti seurakunnilla on lainmukainen velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille alueensa asukkaille, eikä kirkkoon kuuluminen saa vaikuttaa hautapaikan hintaan. Seurakuntien hautausmailla on usein myös ns. tunnuksettomia alueita. Suomessa on myös muutamia vapaahautausmaita ja kunnallisia hautausmaita esim. Kauniaisissa ja Turussa. Vainajan tuhkan sirottelu voi puolestaan tapahtua yleisille sirottelualueille mereen tai Turussa esimerkiksi Aurajokeen. Tuhka voidaan sijoittaa myös muille maa-alueille maanomistajan luvalla.

  Vainajan arvomaailma on hyvä huomioida aina hautaamisessa ja siviilihautajaiset on hyvä vaihtoehto silloin kun vainaja ei eläissään osoittanut hengellisyyttä tai oli esim. vapaa-ajattelijoiden tai humanistiyhdistysten jäsen. Hautaustoimisto Bieder tekee yhteistyötä myös Pro-Seremoniat palvelukeskuksen kanssa ja auttaa kaikissa siviilihautaamiseen liittyvissä asioissa. Pro-Seremonioiden puhujat ja muusikot ovat käytettävissä silloin kun halutaan itse suunnitella kirkkoon kuulumattoman hautajaiset ja valita musiikiksi muutakin kuin virsiä.

  Hautausperinteistämme johtuen omaisilla on usein toiveita myös uskonnottoman hautaamisesta kirkollisin menoin. Näissäkin tilanteissa kannattaa aina lähteä liikkeelle vainajan maailmankuvasta ja miettiä olisiko vainaja itse halunnut uskonnolliset hautajaiset. Useimmat seurakunnat ovat suostuvaisia siunaamaan myös kirkkoon kuulumattomia. Tällöin on hyvä huomioida, että seurakunta laskuttaa monista palveluista esim. kappelivuokrat ovat käytössä kirkkoon kuulumattomille eikä välttämättä kaikkia tiloja saa varattua uskonnottoman hautajaisiin.

  Kirkkoon kuulumattoman saattotilaisuuden pitopaikka voidaan valita vapaasti. Vainaja voidaan ensin tuhkata ja muistohetki voidaan pitää uurnanlaskun yhteydessä tai vainajan arkku voidaan laskea suoraan hautaan ja pitää saattohetki hautapaikalla ulkona tai vainajan saattotilaisuus voi noudattaa perinteistä mallia, jossa kokoonnutaan arkun ääressä kappelissa ja vainaja siirretään tuhkattavaksi tai haudataan, saattotilaisuuden jälkeen. Helsingissä on käytettävissä myös yksityisen Krematoriosäätiön kappelit Hietaniemessä.

  Vainajan arvomaailma kannattaa ottaa huomioon myös hautamuistomerkissä. Uskonnottoman muistomerkissä ei ole syytä käyttää mitään hengellisiä symboleita. Hautakivissä on mahdollista käyttää melkeinpä mitä tahansa hyvien tapojen mukaista tunnusta eikä tunnuksen tai kuvan käyttö ole edes välttämätöntä.

  Kysy lisää kirkkoon kuulumattoman hautajaisista 010 778 7747, autamme mielellämme. Puhujavaraukset ja hinnat www.pro-seremoniat.fi